Krachttraining

11 veelgestelde vragen over krachttraining

Krachttraining is onmisbaar als je aan bodybuilding wilt doen. Er komt veel meer bij kijken dan je zou denken en er zijn daarom ook vaak veel vragen over. Zonder krachttraining geen bodybuilding en zonder bodybuilding geen Bulked Blog, daarom zullen we een aantal veelgestelde vragen beantwoorden.

 

  1. Is krachttraining slecht voor de groei?
    Dit zou wel eens één van de grootste mythes van krachttraining kunnen zijn. Mij werd dit vroeger geprobeerd wijs te maken en nu komt deze vraag nog steeds maar al te vaak voorbij. Het antwoord is simpel: Nee, krachttraining is niet slecht voor de groei. De druk op je lichaam die nodig is om je groei te belemmeren is meer dan honderd keer zo groot als de druk die je op je lichaam uitoefent met een gemiddelde krachttraining.
  2. Is krachttraining goed om af te vallen?
    Zoals je hier kunt lezen zijn je spieren de motor achter het vetverbrandingsproces. En wat is nou de beste manier om meer spieren te krijgen? Juist, door krachttraining te doen. Daar komt nog eens bij dat je tijdens je krachttraining ook nog calorieën verbrandt. Krachttraining is dus eigenlijk onmisbaar als je wilt afvallen. Om succesvol af te vallen is er echter meer nodig dan alleen krachttraining.
  3. Wanneer heeft krachttraining effect?
    Je zult (als het goed is) meteen de dag na een flinke krachttraining spierpijn hebben. Dit is een teken dat je goed je best hebt gedaan, je spieren zijn geschrokken. Je zult helaas niet meteen een stijging in kracht of in massa merken. Spiermassa zal pas toenemen na een aantal maanden. Dit is een langdurig proces dat veel energie en tijd kost. Hoe je zo snel mogelijk in spiermassa aankomt lees je hier. Je kracht kan echter wel toenemen op een wekelijkse basis. Je kunt je schema hier op baseren door een laag aantal herhalingen aan te houden. Meer hierover lees je hier.
  4. Hoe vaak moet je krachttraining doen?
    Dit hangt geheel af van jezelf. Je kunt één keer per week gaan óf zelfs vijf keer per week. Het enige waar je echt rekening mee moet houden is dat je elke spiergroep pakt in een week tijd. Als beginner is het aan te raden drie keer per week de zogenaamde compound oefeningen te doen (benchpress, deadlift, squat).
  5. Hoe lang moet je krachttraining doen?
    Er zit geen bepaalde tijd vast aan hoe lang je training moet duren. Wel wordt er vaak gezegd dat je training niet langer dan een uur moet duren vanwege de toename van het stresshormoon cortisol door de stress op je lichaam. Zorg er in ieder geval voor dat je al je oefeningen voor die dag doet en zorg dat er voldoende, maar niet te veel rust tussen je setjes in zit.
  6. Hoeveel herhalingen moet ik doen per setje?
    Dit hangt af van je persoonlijke doelen. Train je vooral gericht op kracht dan zul je een lager aantal herhalingen aan moeten houden, bijvoorbeeld 4 setjes van 6 herhalingen. Train je gericht op toename van spiermassa dan is het beter om een hoger aantal herhalingen aan te houden, bijvoorbeeld 3 setjes van 10 herhalingen. Meer info over rep ranges.
  7. Wat moet je eten voor en na krachttraining?
    Meal timing is alweer een tijdje achterhaald. Het is veel belangrijker dat je over de gehele dag genoeg eet dan wat je rond je trainingen eet. Toch hanteren nog veel mensen de volgende vuistregel: Eiwitten voor de training, koolhydraten na de training. Je kunt dus bijvoorbeeld een whey shake nemen voor je training en een flinke maaltijd na je training. Hoeveel invloed dit heeft op je uiteindelijke resultaat durf ik helaas niet te zeggen. Er is simpelweg niet genoeg onderzoek naar gedaan.
  8. Kan ik thuis krachttraining doen?
    Je kunt thuis krachttraining doen, maar om hetzelfde resultaat te boeken als bij een sportschool zul je over een aantal apparaten moeten beschikken. Zorg minimaal voor een bankdrukset en een squatrek. Je kunt hiermee bankdrukken, deadliften en squatten. Puur en alleen met lichaamsgewicht oefeningen zul je helaas niet veel bereiken.
  9. Wat is beter, losse gewichten of apparaten?
    Hierop is helaas geen sluitend antwoord. Losse gewichten zijn beter om spiergroepen te isoleren terwijl je met apparaten vaak meerdere spiergroepen pakt. Losse gewichten zijn daarnaast iets moeilijker om te gebruiken terwijl apparaten vaak heel voor de hand liggend zijn. Meer over losse gewichten vs apparaten.
  10. Kan ik als vrouw aan krachttraining doen?
    In tegenstelling tot vaak wordt gedacht zul je niet meteen van die grote mannelijke spieren ontwikkelen (tenzij je bepaalde verboden middelen gebruikt), maar een strakker en atletischer lichaam ontwikkelen. We hebben hier zelfs een compleet artikel aan gewijd.
  11. Is krachttraining gezond?
    Dit zou inmiddels eigenlijk wel duidelijk moeten zijn. Krachttraining is niet slecht voor de groei, je valt er door af, je kracht neemt toe en je spiermassa neemt toe. Dit alles leidt tot een kleinere kans op allerlei hartaandoeningen en ziekten en een gezond en afgetraind lichaam en dus een gezonder leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *