Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining en vrouwen, twee dingen die volgens veel vrouwen niet samengaan. Ze zouden er namelijk breed en mannelijk uit komen te zien of er dikke benen door krijgen. Niets is echter minder waar. Uit krachttraining kan alleen maar voordeel worden gehaald als het gaat om afvallen en het verbeteren van je figuur.

Misvattingen over krachttraining voor vrouwen

Om te beginnen zijn er een groot aantal misvattingen over krachttraining voor vrouwen. Er zijn zelfs instructeurs in sportscholen die deze misvattingen overbrengen op ze, wat veel vrouwen er dus van weerhoudt aan krachttraining te beginnen.

Misvatting: Vrouwen worden breed en komen er mannelijk uit te zien door krachttraining

Dit is wellicht de grootste misvatting die er bestaat over krachttraining voor vrouwen. De mate van spiergroei en herstel wordt bepaald door het hormoon testosteron. Ja, ook vrouwen bezitten het hormoon testosteron net als dat mannen het hormoon oestrogeen in hun lichaam hebben. Testosteron is echter in zo’n geringe mate aanwezig bij vrouwen dat het groeien en herstellen van je spieren simpelweg niet snel genoeg gaat om er snel breed van te worden.

Je zult denken: hoe zit het dan met vrouwelijke bodybuilders? Wat bij vrouwelijke bodybuilders vaak (maar niet altijd!) het geval is, is dat ze testosteron toegediend krijgen (anabole steroïden). Dit leidt tot een snellere spiergroei en een sneller spierherstel, waardoor ze  toch in hun brede shape kunnen komen.

Er zijn echter wel een aantal (zeldzame) uitzonderingen op deze regel. Er zijn vrouwen die van nature meer testosteron in hun lichaam hebben. Ben jij een van hen, dan heb je iets meer aanleg om spieren te kweken en zul je dus ook iets sneller breed worden. Dit kun je weer compenseren door op een lagere intensiteit te trainen.

Misvatting: Krachttraining zorgt voor dikke benen

Veel vrouwen zijn er blijkbaar bang voor dat ze dikke benen krijgen en krachttraining zou voor hen hier ook een bijdrage aan leveren. Ook dit is weer een grote misvatting. Uit de vorige misvatting kun je namelijk opmaken dat je spieren in een heel geringe mate zullen groeien. Dit betekent dus ook dat de omvang van je benen niet exponentieel gaat toenemen als je begint met krachttraining! In tegendeel zelfs, je zult door de krachttraining strakkere benen krijgen, maar hier komen we zometeen op terug.

Misvatting: Vrouwen moeten met laag gewicht een veel reps trainen

Ook weer een misvatting die vaak verkondigd wordt door de fitness intructeurs. Je zult het meeste voordeel uit je training behalen als je werkt met een rep range tussen de 8 en de 12. Ga je hier boven zitten, dan train je alleen maar het uithoudingsvermogen van je spieren.

De voordelen van krachttraining voor vrouwen

Zonder voordelen zou dit artikel natuurlijk nergens over gaan. Krachttraining heeft voor iedereen zijn voordelen en dus ook voor vrouwen.

Figuurverbetering / Strakker lichaam

Een vraag die ik één of twee keer heb gehoord is: “Hoe krijg ik strakkere billen?”. Dit is een zeer toepasselijke vraag bij dit voordeel. Het antwoord is namelijk heel simpel: krachttraining! Door je billen te trainen zul je strakkere billen krijgen, door je benen te trainen krijg je strakkere benen. Dit geldt overigens voor elk deel van je lichaam. Wat je ook traint, je lichaam zal er strakker uit komen te zien. Een aantal oefeningen die goed zijn voor de been- en bilspieren: Squatts, lunges en glute kickbacks.

Makkelijker afvallen

Wat je vaak ziet in de sportschool is dat vrouwen die willen afvallen zich constant bevinden in het cardiogedeelte. Als je wilt afvallen is juist een combinatie van krachttraining en cardio het effectiefst. Door je training te beginnen met krachttraining zullen je spieren actiever worden, wat de vetverbranding stimuleert. Dit heeft als gevolg dat je tijdens je cardio sessie meer vet verbrandt! Doe dus altijd cardio ná je krachttraining.

Daar komt nog eens bij dat je stofwisseling grotendeels bepaald wordt door je spiermassa. Heb je een grote spiermassa dan zul je dus ook meer verbranden op een dag!

Conclusie

Doe als vrouw gewoon lekker aan krachttraining. Je behaalt hier alleen maar voordeel uit, als het gaat om afvallen maar ook als het gaat om figuurverbetering. Daar komt nog eens bij dat je voor ons mannen tijdens onze rustmomenten voor wat bekijks zorgt 😉

En hiermee wil ik afsluiten: Doe jij als vrouw aan krachttraining? Mijn respect heb je!

Comments

 • Koning Karel zegt:

  Maar dan vraag ik me af, wat is dan de gedachten gang van veel instructeurs die vrouwen geen krachttraining laten doen. Terwijl deze vrouwen wel willen afvallen.
  Dus wat is het voordeel van niet krachttraining doen, want dat zal er ook zijn toch?

  • Mr Bigshot zegt:

   Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn: het kan zijn dat de instructeur niet op de hoogte is van wat in dit artikel staat, het kan zijn dat hij/zij geen zin heeft om apparaten uit te gaan leggen of het kan natuurlijk zijn dat de sportschool groepslessen wil aanprijzen (bij sommige sportscholen betaal je hier extra voor).
   Het ligt echter volgens mij vaak niet aan de instructeurs, maar aan de vrouwen zelf dat ze niet aan krachttraining doen (vanwege bovenstaande misvattingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *