Dumbell

Losse gewichten vs apparaten

Er zijn al vele discussies gehouden over dit onderwerp. De één zegt dat je beter alleen met losse gewichten kunt trainen, de ander zegt dat je het beste de twee kunt combineren. Ook wordt er vaak gezegd dat je als beginner beter alleen apparaten kunt gebruiken, omdat losse gewichten voor “gevorderden” zouden zijn.
Stuk voor stuk hebben deze uitspraken een kern van waarheid.

De voordelen van apparaten

Apparaten kunnen een goede keus zijn, vooral als je een beginner bent. De redenen hiervoor zijn als volgt:

Apparaten zijn ondersteunend
De meest apparaten bieden ondersteuning, wat handig is voor net beginnende sporters die een bepaalde oefening of beweging willen leren. Dit is ook handig wanneer je geen spotter hebt en toch met zware gewichten wilt trainen.

Apparaten zijn gemakkelijk te gebruiken
Bijna alle apparaten komen met instructies en kunnen daarom vaak zonder enige uitleg gebruikt worden. Daar komt nog eens bij dat je ze gemakkelijker op de juiste manier uitvoert.

Apparaten zijn tijdbesparend
Van gewicht wisselen bij apparaten is binnen enkele tellen gedaan, in tegenstelling tot de meeste oefeningen met losse gewichten.

Apparaten zien er minder intimiderend uit
Uitzoeken wat je nou precies met dumbells moet doen, kan voor beginners een onmogelijke taak zijn. Bij apparaten weet je meteen wat je moet doen.

De nadelen van apparaten

De apparaten hebben echter ook een aantal nadelen:

Apparaten zijn té ondersteunend
Door de ondersteuning die ze bieden zullen minder spieren gestimuleerd worden. Daar komt nog eens bij dat de spieren die je wel gebruikt ook minder gestimuleerd worden.

Apparaten zijn niet veelzijdig
Je kunt vaak met een apparaat maar één enkele spiergroep trainen, wat leidt tot vaak wisselen van apparaten. Dit is natuurlijk kostbare trainingstijd die verloren gaat.

Apparaten bieden geen mogelijkheid tot je zwakke kant te trainen
Bijna alle apparaten zijn bedoeld voor gebruik met beide benen of beide armen, waardoor je niet je zwakke kant extra kunt trainen.

Apparaten staan geen natuurlijke beweging toe
Je voert op de apparaten meestal een vaste beweging uit, je volgt in principe het apparaat, wat geen natuurlijke beweging toestaat.

De voordelen van losse gewichten

Losse gewichten zijn wél veelzijdig
Met een set dumbells kun je tientallen verschillende oefeningen doen, in tegenstelling tot apparaten. Dit scheelt je veel tijd en het is handig als je thuis een set dumbells hebt.

Losse gewichten zorgen voor een natuurlijke beweging
Doordat je zelf bepaalt hoe de gewichten bewegen maak je een natuurlijke beweging. De dumbells volgen jou, niet andersom. Op deze manier kun je ook vele bewegingen maken die van toepassing zijn in het dagelijks leven.

Losse gewichten kunnen elke spier in je lichaam benadrukken
Doordat losse gewichten zo veelzijdig zijn kun je zelf de kleinste spieren in je lichaam aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan je onderarmen.

Met losse gewichten train je je coördinatie
Door met losse gewichten te trainen, train je je coördinatie, wat handig is voor toepassingen in het dagelijks leven.

De nadelen van losse gewichten

Natuurlijk hebben ook losse gewichten nadelen:

Losse gewichten zijn moeilijk onder de knie te krijgen
Het gebruiken van losse gewichten vergt techniek. Een goede techniek heeft echter niemand op het begin, dus laat je daardoor niet tegenhouden. Oefen veel en na een tijdje wil je niet meer anders.

Kans op blessures
Bij losse gewichten is de kans op blessures groter dan bij apparaten, omdat er geen vast pad is dat de gewichten volgen. Hierdoor kunnen de gewichten in een verkeerde positie komen en heb je kans op blessures. Daarom: Uitvoering voor gewicht!

Conclusie

Wat kunnen we hier nu uit opmaken?

 • Apparaten helpen beginners met hun uitvoering.
 • Heb je losse gewichten eenmaal onder de knie, dan kun je die beter gebruiken voor een natuurlijkere beweging dan apparaten.
 • Wil je élke spiergroep in je lichaam kunnen stimuleren, ga dan voor losse gewichten.
 • Denk je dat je jezelf voor gek gaat zetten met losse gewichten, pak dan een apparaat.

Comments

 • thijmen zegt:

  Je vergeet nog dat je met losse gewichten ook je coördinatie traint. dat kan je voor alles in je dagelijks leven gebruiken.

 • Mr Bigshot zegt:

  Inderdaad! Dat waren we nog vergeten, dankje.

 • Koning Karel zegt:

  Ik kan het mis hebben maar een voordeel van sommige apparaten is dat ze juist een spiergroep specifiek trainen waardoor je daar meer nadruk op legt, terwijl als je dezelfde soort oefeningen met gewichten doet dan train je meerdere spiergroepen tegelijk.

 • Mr Bigshot zegt:

  Daar heb je gelijk in. Het staat er niet expliciet in, maar valt er wel deels uit af te leiden. Ik zal het binnenkort even aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *