bankdrukken

Bankdrukken: Tips & Tricks!

Bankdrukken, een zeer geliefde oefening onder sporters! Één van de beste borstoefeningen die je kunt bedenken. Je ziet ze ook in heel veel verschillende uitvoeringen en dan bedoel ik niet dat er veel verschillende varianten zijn, maar dat sommige mensen geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn! Dit kan zorgen voor schouder blessures en andere kwalen. Wat is nou de goede techniek en waar moet je op letten?

Bankdrukken algemeen

De meeste mensen weten wel grofweg hoe de oefening in zijn werk gaat: Je gaat op het bankje liggen, pakt de stang vast en laat hem zakken tot de borst en weer omhoog. Kort samengevat is dit inderdaad de techniek, maar er missen een paar belangrijke dingen waar je op moet letten:

1. Druk je schouderbladen tegen elkaar en houd dat de hele oefening zo
Dit is belangrijk: je moet immers een stevige basis hebben om de oefening goed uit te kunnen voeren. Je zorgt er op deze manier ook voor dat je bovenrug gespannen blijft en dit zorgt voor een goede houding en meer kracht tijdens het bankdrukken.

2. Houd je borst de hele oefening naar voren
Je borst mag niet plat en relaxed op het bankje gaan liggen, want dat gaat ten koste van de form van je bovenrug en verhoogt de kans op schouderblessures!

3. Zorg dat je voeten wijd uit elkaar en plat op de grond staan
Dit zorgt voor een betere balans tijdens het bankdrukken en voorkomt een grote holling in je onderrug. Dit voorkomt dus belasting op je onderrug en voorkomt blessures.

4. De stang moet in je handpalm liggen en de grip niet te breed/smal
Wanneer de grip te smal is spreek je je triceps meer aan dan je borst en wanneer de grip te wijd is hoeft de stang minder ver te zakken en dat wil je niet hebben. De stang moet ook niet te dicht bij de vingers zitten tijdens het bankdrukken, want dat zorgt voor polspijn op den duur. Knijpen in de stang voorkomt dat de stang beweegt.

5. Zorg ervoor dat de stang in een rechte lijn omhoog beweegt en zakt
Dit kun je bereiken door naar een vast punt te kijken op het plafond tijdens het bankdrukken. Kijk niet naar de stang maar naar boven en focus je op het bewegen van de stang!

6. Als je met gewichten gaat bankdrukken die zwaar voor je zijn, zorg dan voor een spotter
Als je zware gewichten gaat drukken en je hebt geen spotter, dan kan dat zorgen voor onwelkome verrasingen, zoals de stang op je borst. Dit doet pijn en is niet erg bevorderlijk. Wanneer je met iemand samen traint is dit misschien al het geval, maar wanneer je in je eentje traint misschien niet. Vraag iemand uit de sportschool om je even te spotten of gebruik een lichter gewicht!

Tot zover dit artikel over bankdrukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *