Cutten

Cutten: Handige Tips & Tricks

Cutten. Het bekende fenomeen: afvallen terwijl je je spiermassa zoveel mogelijk intact laat. Zo goed als alleen het vet verbanden dus. Om dit voor elkaar te krijgen moet je natuurlijk cardioën, je voeding op het afvallen aanpassen en vooral discipline tonen, maar hoe werkt het nu precies? In dit artikel geef ik enkele handige tips en informatie om het cutten makkelijker vol te houden!

Cutten

Tip 1: Blijven krachttrainen
Één van de meest gemaakte denkfouten die mensen maken is dat wanneer je gaat afvallen je moet stoppen met krachttrainen. Dit is fout! Wanneer je krachttraining blijft doen, blijf je je spiermassa zoveel mogelijk behouden en daarnaast kan je cardio doen om af te vallen. Begin rustig en bouw het elke training op.

Tip 2: Pas je voeding aan
Wanneer je gaat cutten eet je minder dan wanneer je gaat bulken. Bij bulken is je kcal inname hoger dan je onderhoud en tijdens het cutten is die lager dan je onderhoud. Pas je voedingsschema dus hierop aan. Blijf wel koolhydraten eten, maar minder de inname hiervan! Je lichaam heeft koolhydraten nodig. Nee, geen suikers, maar complexe koolhydraten, bijvoorbeeld uit havermout zijn goede koolhydraten!
Lees hier hoe je je voeding kan aanpassen naar je doel

Tip 3: Drink veel water
Gedurende de hele dag water blijven drinken geeft je een vol gevoel en zorgt ervoor dat je gedurende de hele dag een “vol” gevoel blijft houden. Caffeïne houdende dranken (Koffie bijv.) zorgen ook voor de verdrijving van honger. Daarbij zorgt water voor een continue afvoer van afvalstoffen en reinigt je lichaam.

Tip 4: Stel realistische doelen voor jezelf
Als je bijvoorbeeld 20 of 25 kilo kwijt wil raken, begin dan met een doel van bijvoorbeeld 2 kilo per maand te stellen. Als je je doelen die je voor jezelf stelt haalt, blijf je langer gemotiveerd en je kan zo duidelijk je vooruitgang zien. Wanneer je geen doel stelt, zal het lastiger worden de motivatie vast te houden

Tip 5: Eens in de zoveel tijd zondigen kan
Wanneer je gewend bent om veel te eten of bijvoorbeeld zo nu en dan te snoepen kan het volhouden van een voedingsschema (en vooral in de cut) lastig zijn. Het beste is om natuurlijk elke dag van de week je schema vol te houden, maar wanneer je dat niet lukt, kies dan bijvoorbeeld 1 dag in de week waarop je 1 maaltijd vervangt door iets lekkers. Hou het wel binnen de perken! Ga niet 3 zakken chips leeg eten, want dan is de hele week voor niks geweest. Je zou ook een half uurtje extra kunnen cardioën die dag, dan is het helemaal geen probleem!

Tip 6: Gebruik van een fatburner
Om het afvallen te versnellen kan je voor je trainingen gebruik maken van een fatburner. Deze fatburners zorgen ervoor dat je langer kan cardioën, meer gaat zweten en meer gefocust bent. Pas wel op: Blijf goed naar je lichaam luisteren! Wanneer je lichaam aangeeft dat het echt niet meer kan, stop dan! Door de fatburner zal je mentaal misschien nog uren door kunnen gaan, maar wanneer je bijvoorbeeld last krijgt van hartkloppingen, kortademigheid of duizeligheid moet je stoppen.

Tip 7: Train samen met iemand
Wanneer je samen traint zul je je gemotiveerder voelen. Je ziet elkaar vooruit gaan en dit creëert ook een soort “positieve” rivaliteit: je zult immers nog meer gedreven worden om niet onder te gaan doen. Dit gaat helemaal op als je trainingspartner ook als doel heeft gewicht te verliezen. De drempel om thuis te blijven wordt zo hoger en je partner kan je ook motiveren als je er even helemaal klaar mee bent.

HIIT

Een goed trainingsprogramma om gewicht te verliezen is het zogenaamde “HIIT” programma. “High-intensity Interval Training”. Je wisselt bij dit programma korte periodes van zeer zware inspanning af met iets langere periodes van lage intensiteit. Hieronder een voorbeeldje:

Begin met een warming up, we nemen als voorbeeld de loopband.

– 5 minuten warming up
– 1 minuut lopen
– 30 seconden sprinten
– 1minuut lopen
– 30 seconden sprinten
– herhalen
– 5 minuten cooling down

Begin hier ook met bijvoorbeeld 15-20 minuten en bouw dit verder uit, eventueel ook naar andere cardio toestellen, bijvoorbeeld de crosstrainer. Je zult zien dat deze korte cardio sessies wel degelijk gaan werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *