Whey eiwit

Whey eiwit: De feiten

Je hoort veel verschillende dingen over whey shakes (veelal dingen die niet waar zijn). Veel mensen weten niet wat whey precies is en af en toe verwarren ze het met weight gainer shakes. Afvallen met whey shakes is wel degelijk mogelijk, maar er komt iets meer bij kijken dan alleen het eten van deze vaak lekkere shakes.

Whey eiwit (wei eiwit)

Whey eiwit wordt geproduceerd uit wei. Wei is een bijproduct bij de bereiding van kaas en is dus een vorm van zuivel. Het whey eiwit zelf is een poedervormig eiwit. Het wordt vaak onderverdeeld in twee verschillend geconcentreerde vormen, namelijk concentraat(29-89% eiwit) en isolaat(>90% eiwit). Isolaat is dus de puurste vorm van whey.
Concentraat, de minst pure vorm, bevat meer lactose, vetten en koolhydraten dan isolaat en is daarmee minder geschikt om te gebruiken bij het afvallen.
Whey eiwit wordt sneller opgenomen in het lichaam dan de meeste andere eiwitten en is daardoor populair in onder andere de bodybuilding wereld.

Whey eiwit wordt ook wel eens door artsen voorgeschreven aan mensen die leiden aan een eiwitgebrek of aan zwangere vrouwen, om er voor te zorgen dat de baby genoeg aminozuren binnen krijgt.Bodyenfitshop.nl


 

Whey is een natuurlijk product

Zoals je hierboven kunt lezen is whey gewoon een natuurlijk product en bestaat het vaak voor ongeveer 90% uit eiwit. Het is dus niet een of andere lichaamsvreemde stof die je tot je gaat nemen, wat veel mensen denken.

Afvallen met whey shakes

Zoals eerder gezegd is het wel degelijk zo dat eiwitshakes je kunnen helpen met afvallen. Het is echter niet zo dat whey shakes je vetverbranding op magische wijze ineens een boost geeft of iets dergelijks.
De gemiddelde whey shake bevat 100kcal (gemengd met water), het nemen van een whey shake verhoogt dus ook je totale kcal inname van een dag. En hoe val je af? Juist, door je kcal inname van een dag onder je onderhoud te houden. Ga je dus boven op je normale voeding nog eens een whey shake drinken dan zul je, als je aan het eind van de dag op of boven je onderhoud zit, niet afvallen.
Het is wel zo als je op je kcal inname let en rekening houdt met het aantal kcal van een whey shake dat een whey shake een prima toevoeging is voor je dieet. Het is lekker en bevat veel eiwit.

Je wordt niet zomaar dik van whey shakes

Zoals je hier boven kunt lezen word je niet zo gemakkelijk dik van eiwitshakes (tenzij je er meer dan tien op een dag gaat drinken). Waarschijnlijk verwarren de mensen die dit zeggen whey shakes met weight gainer shakes, die inderdaad hoog in kcal zitten en veel meer koolhydraten bevatten dan whey shakes. Als je niet op let met het gebruik van deze weight gainer shakes dan zul je inderdaad dik worden.

Het gebruik van whey shakes

Bijna iedere bodybuilder gebruikt wel whey shakes als supplement. Over het gebruik ervan zijn geen vaste richtlijnen maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Wanneer whey nemen

Whey eiwit wordt snel door je lichaam opgenomen dus je kunt het in principe gebruiken wanneer je het nodig hebt. Een van de meest gebruikelijke momenten dat je het nodig hebt is ’s ochtends als je wakker wordt, omdat je de hele nacht geen voedingsstoffen hebt binnengekregen. Op deze manier vul je je eiwitten voorraad weer aan en ga je spierafbraak tegen. Ook kun je tijdens en na je training goed gebruik maken van de snelle eiwitten om de groei en het herstel van je spieren te verbeteren.

Hoeveel per dag

De hoeveelheid eiwit die je op een dag nodig hebt hangt af van je lichaamsgewicht. Een veel gebruikte richtlijn voor bodybuilders is 2 tot 2,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Het is de bedoeling dat je dit grotendeels uit je voeding haalt en eventuele tekorten opvult met whey.

Niet schadelijk voor de nieren

Er wordt wel eens beweerd dat eiwit in het algemeen schadelijk is voor de nieren. Dit zou betekenen dat eiwit in een heel geconcentreerde vorm (whey) nog schadelijker is. Dit is echter nooit wetenschappelijk aangetoond. Er zijn bodybuilders die tot wel 500 gram eiwit per dag innemen voor lange periodes, die nog nooit problemen hebben ondervonden. Wel is het zo dat het opnemen van eiwitten veel vocht vraagt. Waar je dus op moet letten is dat je genoeg water drinkt op een dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *