Spiergeheugen

Spiergeheugen

Spiergeheugen, het gegeven dat je na een periode van niet trainen binnen een mum van tijd weer op je oude niveau zit, wanneer je weer begint met trainen.
Veel sporters, waaronder Arnold Schwarznegger, hebben dit ervaren. Bestaat er dus echt zoiets als spiergeheugen?

Spiergeheugen: een voorbeeld

Arnold Schwarznegger, wie kent hem niet? Vijf jaar na zijn 6e Mr. Olympia titel en afscheid van bodybuilding keerde hij in 1980 terug op het podium. Hij wist zijn 7e Sandowbeeldje binnen te slepen met een luttele voorbereiding van 8 weken.
Natuurlijk heeft hij in zijn vijfjarige afwezigheid wel constant getraind en was hij op dat moment bezig met trainen voor de film Conan the Barbarian. Ook gebruikte hij anabole steroïden (net als de rest van de deelnemers). Toch is een voorbereiding van 8 weken helemaal niets vergeleken met de tijd die het heeft gekost om oorspronkelijk op dat niveau te komen.

Hoe hij dit voor elkaar gekregen heeft? Er zullen vast meerdere factoren hebben gespeeld, maar één ervan is zeker spiergeheugen. Een veelgebruikte term waarvan de werking echter niet geheel duidelijk is.

Atrofie

Er werd lang gedacht dat spiermassa compleet werd afgebroken zodra je een tijdje stopte met trainen, de zogeheten atrofie (afsterven) van je spieren. Dit is in eerste instantie een logische gedachte, want je lichaam wil immers zo min mogelijk energie verbruiken en wat kost er veel energie? Juist, het onderhoud van je spieren.

Als je stopt met trainen gebruik je het overgrote deel van je spieren niet meer, dus gaat je lichaam deze afbreken.
Om dit beter te begrijpen, moet je eerst weten hoe spiermassa wordt aangemaakt, dit heet hypertrofie. Hypertrofie is het tegenovergestelde van atrofie.

Hypertrofie

Spieren bestaan uit cellen en deze cellen zijn één van de weinige soorten cellen die meerdere celkernen hebben. Wanneer je aan intense krachttraining doet zal het volume van deze celkernen toenemen: je maakt spiermassa aan. Dit komt door de eiwitsynthese, van de celkernen die eiwitten aanmaken.
Het kan echter ook voorkomen dat deze celkernen zich vermenigvuldigen, waardoor nieuwe kernen ontstaan. Ook deze kernen kunnen weer in volume toenemen en ook zo maak je weer spiermassa aan. Hoe meer kernen, hoe beter dus.

Zodra je stopt met trainen zullen deze nieuwe kernen niet zomaar verdwijnen, ze zullen alleen in omvang afnemen.

Dit verklaart dus het spiergeheugen. Je hoeft immers na een trainingsstop niet opnieuw kernen aan te maken, deze hoeven enkel en alleen weer in volume toe te nemen. Dit zorgt ervoor dat je niet compleet terugvalt naar je oude niveau, voordat je begon met trainen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *