Lift-heavy,-eat-meat

Aankomen in spiermassa

Vraag jij je wel eens af waarom je spieren niet groeien terwijl je elke dag uren in de sportschool doorbrengt? Of waarom die ene gast even een half uurtje aan komt kloten en het lijkt alsof hij voortdurend groter wordt? Of vraag je je wel eens af of jij gewoon van nature niet makkelijk spiermassa aanmaakt? Op al deze vragen is één simpel antwoord.

Je eet te weinig.
Zo simpel is het. Kom je niet aan, dan eet je te weinig. Groeien je spieren niet, dan eet je te weinig. Kun je van nature gewoon niet makkelijk spiermassa aanmaken? Nee, je eet te weinig.

Je kunt zo veel tijd in de sportschool doorbrengen als je wilt en zo veel mogelijk oefeningen doen als je wilt, je zult simpelweg niet aankomen in spiermassa als je te weinig eet. Zoals ik in mijn vorige post duidelijk heb proberen te maken is je lichaam een energiebalans. Deze balans heeft niet alleen invloed op de vetverbranding, maar ook op het aanmaken van spiermassa! Hier nogmaals de weegschaal die het een beetje duidelijk moet maken:

Weegschaal

Waarschijnlijk ziet jouw “weegschaal” er uit als bovenstaande weegschaal. De hoeveelheid energie die je binnenkrijgt door eten en drinken is minder dan de hoeveelheid energie die je elke dag spendeert. En daar gaat het nou net om bij het aankomen van spiermassa. Je lichaam móet een overschot aan energie hebben. Het aanmaken van spiermassa kost namelijk energie die ergens vandaan moet worden gehaald. Nu is het natuurlijk niet zo dat overtollige energie automatisch wordt omgezet in spiermassa. Nee, je zult daarnaast ook nog moeten doen aan krachttraining. Het liefst 3-5 keer per week. Doe je dit niet dan zal al die overtollige energie worden opgeslagen als lichaamsvet. Het is ook niet zo dat lichaamsvet als energie gebruikt kan worden en “omgezet” kan worden in spiermassa zoals je wel eens hoort. Vetverbranding en spiersynthese zijn namelijk twee tegengestelde processen die niet tegelijkertijd plaats kunnen vinden.

Nu heb je twee opties. De eerste is waarschijnlijk het makkelijkst en dat is simpelweg jezelf volstouwen met zo veel mogelijk eten. Je zult op deze manier wel degelijk aankomen in spiermassa. Maar, nu komt het, je zult helaas waarschijnlijk ook veel te veel vet aanzetten waardoor je die zuurverdiende spiermassa niet kunt zien door de laag vet die er overheen zit! Dit leidt ertoe dat je weer een tijdje moet minderen qua eten (wat best een opgave kan zijn als je veel eten gewend bent) en dus weer moet overstappen van aankomen in spiermassa naar vetverbranding.
De tweede optie vergt veel discipline en is daarom niet voor iedereen weggelegd. Ja, we hebben het weer over het maken van een voedingsschema. Hoe je een voedingsschema maakt lees je hier. Als je zoveel mogelijk spiermassa en zo min mogelijk lichaamsvet wilt aanzetten zorg je ervoor dat je 300-500kcal boven je onderhoud gaat zitten en zo clean mogelijk eet.

Je eet niet te weinig!?
Gefeliciteerd, je hebt nu een ijzersterk fysiek! Tenminste, dat neem ik aan, want dat is de enige reden dat je niet meer aankomt in spiermassa. Na jaren trainen en goed eten komt het namelijk, helaas, bij iedereen voor dat je niet meer of nauwelijks aankomt in spiermassa. Je hebt je zogenaamde “genetic max” bereikt. Je kunt zo veel eten en trainen als je wilt, maar je zult bijna niet meer aankomen in spiermassa. Dit kan behoorlijk demotiverend werken. Immers, waar train je nog voor? Dan is er nog één oplossing: AAS. Dit is naar mijn mening de enige reden waarom je aan AAS zou moeten willen beginnen. Je hebt jarenlang discipline vertoond en hierdoor je fysiek opgebouwd, maar wil nog meer, wat heel begrijpelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *