anabolen

Anabolen (Anabole Androgene Steroïden)

Bijna iedereen heeft er wel van gehoord: Anabole Steroïden. Je krijgt er meer spiermassa van en je groeit veel sneller dan dat je naturel zal groeien, wanneer je deze gebruikt. Klinkt als een handig hulpmiddel, maar het is niet zomaar iets. Er kleven veel bijwerkingen aan het gebruik van anabolen steroïden en voordat je er aan begint moet je je goed ingelezen hebben.

Anabolen in het algemeen

Anabole steroïden (ook wel anabole androgene steroïden of afgekort AAS) zijn synthetische kopieën van het hormoon testosteron. Het lichaam maakt dit hormoon zelf ook en het zorgt voor de mannelijke kenmerken en spiermassa. Testosteron heeft zowel anabole (spieropbouwende) als androgene (versterking van mannelijke kenmerken) effecten. De androgene effecten van het hormoon zijn zichtbaar wanneer een jongen in zijn puberteit komt: zwaardere stem en bijvoorbeeld meer lichaamsbeharing. Ook neemt de spiermassa toe wanneer jongens in de puberteit zitten.

Werking

Wanneer de anabolen ingenomen worden, hechten ze zich in het lichaam aan je receptoren en door deze hechting worden verschillende processen in het lichaam opgestart. Je kunt anabolen oraal (via de mond) innemen of je kunt ze injecteren. Ze komen hierdoor in het bloed terecht. Veel organen in je lichaam bevatten receptoren voor anabolen en de anabolen hechten zich hieraan. Uiteraard hebben de “zichtbare” spieren receptoren voor anabolen, maar ook bijvoorbeeld de prostaat en het hart. Anabolen zorgen ervoor dat de spier meer eiwitten aan gaat maken waardoor de spier in grootte toeneemt. Ze zorgen er ook voor dat spierafbraak tegengegaan wordt.

Soorten

Je hebt injecteerbare en orale anabolen. De orale variant wordt, net als andere medicijnen, door de lever afgebroken. Dit maakt de anabolen in eerste instantie nutteloos, maar om dit te voorkomen wordt er een alkyl toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de lever ze niet kapot maakt. Het nadeel hiervan (en dus van alle orale anabolen) is dat ze de lever aantasten. Lange cycli van orale anabolen is dus door deze giftigheid niet aan te raden. Ze leveren daarentegen wel hele goede resultaten op.

De injecteerbare anabolen zijn veiliger dan orale anabolen. Ze worden in de spier geïnjecteerd en maken een reservoir van anabolen aan. Dit zorgt voor een regelmatige stroom van steroïden aan het bloed. Het nadeel van injecteerbare anabolen is de vervelende manier van inname die tijdens en ook nog na de injectie pijn kan doen.

Bijwerkingen

Het gebruik van steroïden heeft een groot aantal mogelijke bijwerkingen. Een veel voorkomende bijwerking is gynecomastia (afgekort ookwel gyno). Dit zorgt voor de vorming van borst-weefsel onder de tepels.

gyno

Andere bijwerkingen zijn het ontstaan van hoofdpijn, een grotere kans op hartaandoeningen en kankersoorten als levertumoren, prostaatvergroting, verandering van het zenuwstelsel (woedeaanvallen, depressies en angst) en zo verder. Het gebruik is dus zeker niet zonder risico.

Voordat je ook maar denkt aan het gebruik van anabolen dien je tenminste aan de volgende punten te voldoen:

  • Minimaal de leeftijd van 21 hebben
  • Een redelijk basisframe (2-3 jaar serieuze toewijding) om mogelijke bijwerkingen beter te beperken
  • Jezelf goed ingelezen hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *