De drie lichaamstypen
Het menselijk lichaam is ruwweg onder te verdelen in drie typen, namelijk: ectomorph, mesomorph en endomorph. Het is natuurlijk zo dat je niet onder één specifiek lichaamstype valt, maar tussen twee types in zit. Niemand is immers hetzelfde. Wat deze verschillende lichaamstypen kenmerkt en tussen welke twee lichaamstypen jij valt lees je hier.
Lichaamstype
Je lichaamstype omvat vele zaken als botstructuur, aanleg tot spieren aanmaken, aanleg tot vet aanzetten, lengte van ledematen, metabolisme en ga zo maar door. Gelukkig val je niet onder één specifiek lichaamstype anders zouden we er allemaal hetzelfde uitzien.
Ectomorph
De ectomorph is de dunste van het stel. De ectomorph wordt gekenmerkt door zijn lange ledematen, smal postuur, weinig lichaamsvet en smalle schouders. Voor de ectomorph is het moeilijk spieren aan te maken, maar hij zet ook niet snel vet aan. Dit komt door zijn snelle stofwisseling. Ectomorphs worden vaak ook hardgainers genoemd.
Lijst van kenmerken:
- Snel metabolisme
- Smal postuur
- Dunne botstructuur
- Langzame spierontwikkeling
- Zet langzaam vet aan
- Lange ledematen
Mesomorph
De mesomorph is het ideale lichaamstype voor bodybuilding, dit komt door zijn grote botstructuur, grote spieren en atletische fysiek. De spiergroei verloopt sneller dan die van een ectomorph. De mesomorph zet daarentegen wel iets sneller vet aan, maar dit is binnen een mum van tijd weer verbrand. Mesomorphs hebben ook van nature veel spierkracht, wat natuurlijk ook weer leidt tot een snellere spiergroei.
Lijst van kenmerken:
- Normaal metabolisme
- Atletisch postuur
- Grote botstructuur
- Snelle spierontwikkeling
- Zet iets sneller vet aan dan ectomorphs
Endomorph
De endomorph wordt gekenmerkt door zijn zachte en flinke uiterlijk. Endomorphs komen het snelst aan in vet, maar hebben ook de snelste spiergroei van de drie. Dit is ook weer te wijten aan het metabolisme, wat bij endomorphs het langzaamst is. Vaak hebben endomorphs korte ledematen en zijn over het algemeen ook klein. De endomorph heeft van nature ook sterke bovenbenen.
Lijst van kenmerken:
- Langzaam metabolisme
- Flink postuur
- Grote botstructuur
- Snelle spierontwikkeling
- Zet snel vet aan
Conclusie
Elk lichaamstype heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Laat je lichaamstype je echter niet weerhouden van wat je wil bereiken. Het is voor ieder lichaamstype mogelijk er atletisch uit te zien. Alhoewel er wel degelijk een verschil in uiteindelijk fysiek zit tussen de drie lichaamstypen, zoals je hieronder kunt zien.