afvallen

Mythes over vet verliezen!

“Als je traint dan zet je vet om in spieren!”. Hoe vaak heb je uitspraken als deze niet gehoord? Er bestaan een hele hoop mythes over afvallen en ze komen steeds met nieuwe dingen. Welke mythes worden er het meest verteld en zit er eigenlijk überhaupt een kern van waarheid in?

Mythe #1: Vet omzetten in spieren

Dit is één van de meest gehoorde mythes over vetverbranding/afvallen die er is. Wanneer je gaat krachttrainen wanneer je teveel vet hebt, dan zet je dit tijdens het krachttrainen om in spieren. Je hebt dus helemaal geen cardio nodig volgens deze mythe. De waarheid is dat dit helemaal niet kan. Vet en spieren zijn twee (verrassend genoeg) verschillende substanties. Vet kan nooit en te nimmer “omgezet” worden in spieren. Je kunt óf afvallen óf spiermassa kweken. Hoe komt het dan dat sommige mensen inderdaad gespierder lijken wanneer ze krachttrainen als ze te zwaar zijn? Dit is simpelweg te verklaren doordat door de krachttraining de vetmassa afneemt en daardoor de spieren zichtbaarder zijn. Je ziet de spieren dus meer en dat verklaart waarom sommige mensen nog steeds in deze mythe geloven.

Mythe #2: Door veel buikspieroefeningen te doen, verdwijnt het vet rondom de buikstreek

Wederom een veel gehoorde uitspraak. Deze mythe wordt gevoed door de media! Denk bijvoorbeeld aan die eindeloze teleshop reclames waar je door 5 minuten per dag een van hun apparaten te gebruiken een strakke buik krijgt. Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk! Wanneer je vet verliest, heb je niks te zeggen over waar op je lichaam dat gebeurd! Wanneer je die strakke buik wilt, zul je dus niet alleen buikspieren moeten trainen, maar een goed voedingsschema moeten volgen en veel cardioën!

Mythe #3: Oefeningen op trilplaten verbranden meer vet

Elke sportschool heeft er wel 1: zo’n trilplaat die enorm groot is meestal, enorm veel lawaai produceert en waar alleen de huisvrouwen van 40+ op zitten. Er hangt meestal ook nog een kaart naast met allemaal mogelijk oefeningen die je op de desbetreffende trilplaat kunt uitvoeren. Het zal je niks verbazen waarom je daar geen bodybuilders op ziet staan. Ze werken namelijk niet! Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je bij dezelfde oefening, zowel op een trilplaat als zonder, evenveel calorieën verbrandt!

Mythe #4: Afvalpillen verbranden vet

Elke kruidvat/suppletiewinkel/supermarkt heeft er wel een aantal in de schappen liggen: afvalpillen. Ze helpen je op wonderbaarlijke manier overtollig vet kwijt te raken! In tegenstelling tot de andere mythes zit hier wél een kern van waarheid in! De pillen opzich verbranden geen vet, maar er zitten veelal stoffen en plantenextracten in die het metabolisme verhogen of waardoor je een vol gevoel krijgt. Je moet echter wel blijven sporten ernaast, want anders gebeurt er helemaal niks. Het is dus een soort steuntje in de rug. De meeste van deze supplementen bevatten echter veel nutteloze stoffen en je kunt dan ook beter een glas water drinken om een vol gevoel te krijgen, dan veel geld uit te geven aan veelal rommel. Voor een steuntje in de rug tijdens het afvallen zijn er fatburners, te koop bij bijvoorbeeld: http://www.bodyenfitshop.nl

Mythe #5: Voor slanke spieren moet je veel herhalingen met weinig gewicht doen

Deze mythe is ook erg bekend onder veel mensen. Dit is echter zeker niet waar en dit kan je vinden in ons artikel over rep ranges!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *