pre-workout boosters

Pre-workout boosters: Informatie en geschiedenis

Je hebt vast eens iemand de term “booster” of “pre-workout” horen gebruiken in de sportschool of daar buiten. Misschien heb je ook zelfs wel eens de vergelijking met bepaalde drugs gehoord, of dat sommige mensen er niet goed van worden. Wat is nou eigenlijk waar over boosters en wat is er allemaal veranderd vanaf het moment dat boosters populair werden tot nu?

Pre-workout algemeen

Pre-workout boosters worden gebruikt door krachttrainers om veel energie te krijgen, krachttoename te ervaren, meer pomp tijdens de training te krijgen en ongetwijfeld ook vanwege het euforische en zorgeloze gevoel dat men ervaart tijdens het gebruik van pre-workout boosters. Boosters zijn er in alle soorten en maten: de ene booster bevat de stof 1,3 Dimethylamylamine (afgekort DMAA) en de ander bevat als compensatie hiervoor weer meer caffeïne en andere stimulerende plantenextracten.

Boosters verhogen de hartslag van degene die deze inneemt en zijn vaatvernauwend. Dit houdt in dat de vaten vernauwen en het hart dus meer moeite moet doen om het bloed rond te pompen in het lichaam. Hierdoor stijgt de bloeddruk en de hartslag. Boosters zijn dus niet geschikt voor mensen die hartproblemen hebben of andere aandoeningen waar de hartslag effect op heeft. Ook zijn pre-workout boosters alleen aan te raden voor volwassenen. Kinderen hebben nog geen volgroeide organen en dit is extra schadelijk voor het kind! Bovendien zijn de effecten verslavend.

Jeuk van boosters
De jeuk die je van pre-workout boosters krijgt is afkomstig van de beta-alanine die erin verwerkt zit. Beta-alanine zorgt voor minder vermoeidheid in de spieren, minder opbouw van melkzuur in de spieren en vermeende krachttoename. Op de verpakking staat vaak “tintelingen”, maar dit is in werkelijkheid de jeuk die de boosters veroorzaken.

Booster en drugs?!

Pre-workout boosters die de stof 1,3 Dimethylamylamine hebben zijn zeer stimulerend en zorgen voor een bepaalde euforische “space”. Dit heeft inderdaad veel weg van de effecten van stimulerende drugs. De stof 1,3 Dimethylamylamine is op dit moment nog niet verboden en de producten met DMAA erin mogen dus nog steeds verkocht worden. Het is dus geen drugs, maar de effecten vertonen wel overeenkomsten.

Historie van pre-workout boosters

Pre-workout boosters bestaan al heel lang en de werkzame stoffen variëren steeds. Dit komt vooral omdat de betreffende werkzame stof verboden wordt en dan moeten de producenten op zoek naar een alternatief. Dit is niet handig voor de krachttrainers: ze hebben immers hun booster niet meer, maar ook niet voor de algehele gezondheid. Wanneer producenten een nieuwe stimulerende stof vinden en in hun boosters verwerken is er lang niet zoveel onderzoek naar gedaan als naar de voorgaande stoffen. De lange termijn effecten zijn meestal niet helemaal duidelijk en je weet dus nooit precies wat er binnen de nieuwe periode van de betreffende boosterstof kan gebeuren.

Efedrine – 1990’s tot 2004
Tot 2004 bevatten de pre-workout boosters (vooral “stackers” genoemd in die periode) efedrine. Efedrine is een stimulerende stof die nu slechts op recept als medicijn te verkrijgen is. Het verhoogt de hartslag en bloeddruk en zorgt voor een energieboost en blij gevoel. Efedrine werd gebruikt in combinatie met twee andere stoffen, caffeïne en aspirine. Deze combinatie werd ook wel “ECA” (stacker) genoemd. De dosering van deze stoffen was ongeveer 20-25mg efedrine/200mg caffeïne/325mg aspirine. Efedrine en caffeïne zijn beide stimulerend en zorgen voor energie en de aspirine bevordert de temperatuur, dus meer zweten. Door overdoserende mensen en mensen die stierven aan de gevolgen van een hartstilstand en dergelijke zaken is het in 2004 een illegale stof geworden die vandaag de dag nog steeds op Lijst 1 van de Opiumwet staat.

1,3 Dimethylamylamine‎ – 2006 tot nu
Toen efedrine illegaal werd, zocht men naar een alternatief. Dit alternatief werd 1,3 Dimethylamylamine‎ en werd vanaf toen verwerkt in pre-workout boosters. Deze stof verhoogd de hartslag eveneens en is ook vaatvernauwend. 1,3 Dimethylamylamine‎ geeft ook een energieboost en zorgt voor euforie. Deze stof komt nu, samen met caffeïne, taurine, creatine, arginine en andere stoffen, voor in boosters. Enkele voorbeelden hiervan (inmiddels verboden): Jack3d en NoxiPro en (nog steeds toegestaan): Energize! En Maximize! Er hangt wel een verbod in de lucht, maar een concreet verbod is er op dit moment nog niet. Je kunt dus nog steeds pre-workout boosters kopen die deze stof bevatten!

Vind hier een overzicht van reviews van pre-workout boosters

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *