Fruit: Gezond en erg lekker!
Fruit is er in verschillende soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld appels, peren, bananen en sinaasappels. Ze bevatten vitamines en koolhydraten en zitten boordevol vocht. Daarnaast hebben ze ook nog eens een goede verhouding kcal – voedingsstoffen.
Fruit algemeen
Fruit is een vrucht. Dat wil zeggen het eetbare gedeelte van de bloem of wat zich na de bevruchting heeft ontwikkeld. Niet alle vruchten zijn fruit: sommige vruchten zijn namelijk groentes! Denk bijvoorbeeld aan de tomaat en de komkommer. Fruit is onder te verdelen in verschillende soorten:
Zacht fruit (bv. bessen en druiven). Dit type is kwetsbaar en kort houdbaar, maar het is wel goed in te vriezen. Steenvruchten (bv. kersen, pruimen en perziken). Deze vruchten dienen buiten de koelkast bewaard te worden. Pitfruit (bv. appels en peren). Deze soort is lang te bewaren. Ze zijn redelijk lang houdbaar in de koelkast (twee tot vier weken). Cirtusfruit (bv. Sinaasappels) en dan heb je nog andere exotisch vruchten, zoals bananen en kiwi’s.
Fruit levert veel vitamines en mineralen en relatief weinig calorieën. Belangrijke stoffen die hieruit afkomstig zijn, zijn bijvoorbeeld Vitamine A, B11 en vitamine C, ijzer, calcium en voedingsvezels. Het is daarnaast ook rijk aan suiker en bioactieve stoffen. Deze bioactieve stoffen hebben een gezondheidsbevorderende werking voor het lichaam. De samenstelling van vitamines en mineralen verschilt erg per fruitsoort en zelfs binnen dezelfde soort.
Fruit bevat koolhydraten in de vorm van suiker (mono- en disachariden). 10 tot 15% van het gewicht is het gemiddelde suikergehalte. Sucrose, fructose en glucose zijn de voornamelijke bronnen van de suiker. Waar de verschillende vitamines en mineralen voor dienen kan je hier vinden.
Het is ook rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zorgen voor neutralisatie van vrije radicalen in ons lichaam. Ze zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling en voor de schadelijkheid van vrije radicalen, die zelfs tot kanker kunnen leiden.
Uit veel onderzoeken komt naar voren dat fruit een zeer gezondheidsbevorderende werking heeft. Er zijn bijvoorbeeld sterke aanwijzingen dat het risico op hart- en vaatziekten verkleint en andere chronische ziektes.
Op fruit kunnen schadelijke stoffen zitten door bijvoorbeeld de resten van bestrijdingsmiddelen. Het beste kan je je vruchten wassen voor je het eet en goed variëren in de soorten die je eet. Het is niet nodig om fruit met een schil te schillen voor gebruik, want de bestrijdingsmiddelen zijn meestal al afgebroken als het fruit wordt verkocht en bovendien dringen ze vaak door in het fruit. De kans dat deze bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn is zeer klein, wanneer de fruitteler volgens de regels werkt.
Het eten van fruit is goed, lekker en past in vrijwel elk dieet!