Vis

5 Voordelen van vis

Vind je vis lekker? Dan heb je geluk, want vis heeft veel voordelen en is eigenlijk onmisbaar in elk voedingsschema.

1. Vis is eiwitrijk
Vis bevat over het algemeen veel eiwit, weinig tot geen koolhydraten en wat vet (goede vetten!). Ideaal voor een eiwitrijk dieet dus, want je kunt meer vis eten om de hoeveelheid eiwit op te krikken terwijl het aantal koolhydraten hetzelfde blijft.

Wanneer je een plateau bereikt kun je ook proberen vlees als kipfilet en biefstuk te vervangen door vis. Dit kan bijdragen aan het breken van het plateau.

Lees meer over eiwitten

2. Vis bevat veel goede vetten
Een welbekend feit over vis is dat het goede vetten bevat. Het zijn goede vetten, omdat deze niet meteen als lichaamsvet worden opgeslagen, maar eerst worden gebruikt voor allerlei processen in het lichaam.

De goede vetten die vis bevat zijn omega-3-vetzuren. Deze vetzuren voorkomen de afbraak van glutamine, het belangrijke aminozuur dat spierafbraak tegengaat. Verder stimuleert het de productie van groeihormoon en de formatie van glycogeen in de spieren.

Het voordeel van deze stimulerende werking op de formatie van glycogeen is dat hoe meer glycogeen er in je spieren zit, hoe minder snel vetzuren als lichaamsvet worden opgeslagen. Heb je dus al weinig lichaamsvet, dan kun je wegkomen met het eten van veel vette vis.

Lees meer over vetten

3. Vis bevat veel mineralen
De meeste vissoorten zijn goede bronnen van selenium en jodium, beide mineralen die het metabolisme stimuleren. Jodium voedt de schildklier, die een grote impact heeft op het verbranden van kcal en het metabolisme. Een voldoende hoeveelheid jodium maakt je schildklier een stuk sterker. Een sterke schildklier heeft ook een voordelig effect op je immuunsysteem, wat tijdens een cut helemaal belangrijk is.

Van selenium is ook aangetoond dat het de schildklier ondersteunt. Het probleem is echter dat te veel selenium weer een tegenovergestelde werking heeft. Een ideale hoeveelheid selenium ligt tussen de 100-400mg per dag. Wees gerust, 400mg kom je niet zomaar aan.

Verder bevat vis ook nog chroom, een mineraal dat het gebruik van koolhydraten in je lichaam bevordert. Chroom zou het opslaan van glycogeen in je spieren stimuleren.

Lees meer over mineralen

4. Vis wordt makkelijk verteerd
Wanneer je aan het cutten bent wil je zoveel mogelijk spierafbraak tegen gaan. De oplossing hiervoor is veel eiwit eten. Je lichaam gaat op deze manier overtollig eiwit aanspreken in plaats van spiermassa.

Het probleem bij een eiwitrijk dieet is dat je lichaam moeite heeft met het verteren van al die overtollige eiwitten. Daar komt vis bij van pas. Vis is “zacht” en wordt makkelijker verteerd dan bijvoorbeeld kipfilet of biefstuk. Vis is dus ook een goede pre- of postworkout maaltijd, omdat het snel wordt opgenomen.

5. Sommige vis is goedkoop
Je hebt natuurlijk hele dure vissoorten, maar er zijn ook een paar soorten die heel goedkoop zijn. Tonijn in blik bevat zo’n 40 gram eiwit en koop je al voor iets meer dan een euro per blik! Nog een goedkope vissoort is koolvis, die je in veel supermarkten in de diepvries kunt vinden. Koolvis bevat zo’n 20 gram eiwit per 100 gram en kost iets meer dan een euro voor 400 gram, spotgoedkoop dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *