traplopen

Traplopen vs de lift nemen

De lift in mijn gebouw is nu al ongeveer een week lang om de haverklap buiten dienst. Er zit dus niets anders op dan de trap te nemen naar de zevende verdieping. Het leek me wel eens interessant om nou eens uit zoeken wat nou de voordelen zijn van traplopen tegenover het nemen van de lift.

Waarom zou je de trap nemen?

Gemakkelijk is het zeker om de lift te nemen. Je drukt een paar knoppen in en komt op de gewenste verdieping. Waar je vaak niet bij stil staat is dat het veel minder lang duurt om de trap te nemen dan dat je eerste op de lift wacht om naar jouw verdieping te komen en dan weer naar de verdieping waar je heen wil en vaak stopt hij onderweg ook nog eens voor mensen op andere verdiepingen.

Maar, de mens is nou eenmaal gemakzuchtig en gemakzucht gaat vaak voor tijdsduur. Zo ben ik zelf ook, dat ontken ik absoluut niet. Toen de lift nog niet constant buiten dienst was heb ik namelijk nog nooit de trap genomen in mijn gebouw.

Toch zijn er nog vele andere voordelen buiten de kortere tijdsduur om de trap te nemen in plaats van de lift. Ten eerste is traplopen een vorm can cardio. Je ziet niet voor niets een traploop-machine in het cardiogedeelte van iedere sportschool. Het is dus goed voor je conditie en je verbrandt er calorieën mee.

Daarnaast zijn er uit een aantal onderzoeken gebleken dat traplopen nog meer voordelen heeft. Een greep uit deze voordelen zijn bijvoorbeeld toegenomen conditie, meer spierkracht, beweeglijkere gewrichten, maar je gaat je ook geestelijk energieker voelen. Een betere conditie leidt weer tot verlaagde kans op hart- en vaatziekten en lager cholesterolwaardes. Iets wat nooit verkeerd is.

Genoeg redenen om eens de trap te nemen in plaats van de lift dus. De hoeveelheid calorieën die je verbrandt met traplopen heb ik ook nog even uitgezocht:

Mijn korte onderzoek

Ten eerste heb ik bijgehouden hoe lang ik er over doe om van de begane grond naar de zevende verdieping te komen. Hier deed ik iets meer dan één minuut over. Ik neem gemiddeld zo’n twee tot drie keer per dag de trap en dit vijf dagen in de week. Voor het gemak neem ik even een gemiddelde van 15 minuten per week.

Na even zoeken op internet heb ik hier een handige calculator gevonden om uit te rekenen hoeveel calorieën je verbrandt in een bepaald tijdsbestek op een bepaald gewicht voor veel verschillende activiteiten, waaronder traplopen. Na het invullen van mijn gewicht (75kg) en de tijd (15m) komt er uit dat ik elke week 150Kcal extra verbrand door het nemen van de trap in plaats van de lift.

150Kcal extra per week dus. Dit lijkt niet zo veel, maar als je het bekijkt in verhouding tot de gemiddelde hoeveelheid kcal die je verbrandt tijdens een traditionele cut (-3500Kcal per week) is dit toch zo’n 4,2% extra vetverlies per week.

Je hebt ze of je hebt ze niet denk ik dan maar bij mezelf.

Wat zijn nou 150Kcal?

  • Eén klein zakje chips
  • 25 gram pinda’s
  • 40 gram rijst/pasta/havermout etc.
  • Eén blik bier
  • 20 gram lichaamsvet (Wordt niet direct verbrand als je in een kcal overschot zit)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *