Sportschool etiquette

De sportschool etiquette!!

Ga je voor het eerst naar de sportschool? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Dit zijn allemaal veelgemaakte beginnersfouten. Verder is de sportschool een openbare plek. Niet geheel openbaar, maar je snapt wel wat ik bedoel. Je dient hier rekening te houden met andere mensen en ook rekening te houden met de mensen die er werken.

De etiquette:

Begin je training niet zonder warming-up

Het is beter om wél een warming-up te doen dan niet. Op deze manier bereid je jezelf fysiek en mentaal op de training die gaat komen. Daarnaast worden je spieren op deze manier opgewarmd en verklein je de kans op eventuele blessures.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een warming-up van 5-15 minuten op een crosstrainer om je lichaam op te warmen. Vervolgens is het belangrijk de spiergroepen die je gaat gebruiken tijdens je training te rekken en te strekken. Als je bijvoorbeeld je armen gaat trainen is het niet van belang ook je benen te strekken. Dit hoeft maar zo’n 5 minuten te duren en het zal alleen maar voordeel hebben voor je training.

Hierna kun je eventueel de oefening die je gaat doen eerst high-rep een setje doen (de zogenaamde warming-up set).

Gooi niet met gewichten

Als je klaar bent met je setje leg je rustig de gewichten weer op de grond. Ga je gooien met gewichten dan is dit storend voor andere mensen en daar komt nog eens bij dat het vaak niet bevordelijk is voor blessures en dergelijke.

Houd apparatuur niet onnodig bezet

Ben je klaar met een apparaat? Maak hem schoon en blijf niet eeuwig voor je uit te staren (of erger nog telefoneren). Zo kunnen andere mensen het apparaat gebruiken.

Vergeet niet dat hygiëne ook in de sportschool belangrijk is

Weet je van te voren dat je lang cardio gaat doen en veel gaat zweten, neem dan bijvoorbeeld een tweede (of zelfs derde!) shirt mee. Niets is storender dan iemand met een vervelend luchtje om zich heen.

Wat ook belangrijk is, is dat je altijd een handdoek meeneemt naar de sportschool. Gebruik deze handdoek om apparaten na gebruik schoon te maken en om je eigen zweet af te vegen.

De sportschool is van iedereen, niet alleen van jou

Als iemand je vraagt hoeveel setjes je nog moet doen op een bepaald apparaat, geef dan gewoon antwoord. Nog beter is om voor te stellen het apparaat om en om te gebruiken. Je zult de ander hier waarschijnlijk heel blij mee maken en misschien doet hij of zij in de toekomst ook wel hetzelfde voor jou.

Maak geen rotzooitje van de sportschool

Ben je klaar met je setjes? Ruim dan je gewichten op. In mijn sportschool zie je om de haverklap dumbells verspreid liggen over de grond. Niets is lastiger dan een bepaalde dumbell zoeken tussen een grote zooi aan dumbells.

Verder is het ook niet fijn voor de instructeurs om aan het eind van elke dag weer al die gewichten op te moeten gaan ruimen.

Verwijder niet zomaar gewichten van apparaten of barbells

Zie je een barbell liggen waar nog gewichten aan liggen? Dan is de kans groot dat iemand hem momenteel gebruikt. Kijk eerst rond of niemand hem nodig heeft. Ben je er zeker van dat niemand hem gebruikt, haal hem dan pas uit elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *