Cut - BUlk

Eerste weken omschakeling cut naar bulk, waar komt die massawinst vandaan?

Omschakelen van cut naar bulk, iets waar niemand problemen mee heeft denk ik. Je mag meer gaan eten en je hoeft geen cardio meer te doen (kan wel natuurlijk). Je streven in de bulk is waarschijnlijk 1kg per maand aankomen, dit zal grotendeels spiermassa zijn maar ook deels vet. De eerste paar weken merk je ineens dat je veel meer aankomt dan de bedoeling is, terwijl je er niet veel minder droog op wordt. Hoe kan dit?

Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst weten wat glycogeen is. Glycogeen wordt gevormd door uit het voedsel opgenomen koolhydraten en is een makkelijk aanspreekbare energiebron voor het lichaam. Glycogeen wordt met name in de lever opgeslagen (hoogste concentratie) en in de spieren (grootste hoeveelheid).

Wanneer je aan het cutten bent is de hoeveelheid glycogeen in je lichaam minimaal. Dit komt doordat je lichaam constant het glycogeen aanspreekt, maar het niet genoeg wordt bijgevuld. Dit is in de cut handig, omdat je lichaam pas begint met vet verbranden als je glycogeen voorraad laag is. Een nadeel hiervan is echter dat je tijdens de cut vaak krachtverlies zult hebben.

Hoe komt het nu dus dat je ineens een flinke gewichtstoename ziet als je omschakelt naar een bulk? Simpel: in de bulk ga je meer koolhydraten eten, deze worden direct opgeslagen als glycogeen en dit gaat ook nog eens gepaard met vochtopslag. Voordelen hiervan: je oogt voller, ervaart krachtwinst en wordt er niet of nauwelijks minder droog op.

Om af te sluiten hier een progressie foto, waarbij dit effect duidelijk te zien is. Links 68.5kg, rechts 72.2kg, een verschil van 3.7kg in 3 weken tijd. Dit kan maximaal 0.75kg spiermassa zijn. De overige 3kg kan geen vet zijn, anders zou er nu een stuk minder definitie zijn. Dit is dus een verschil van bijna 3kg aan vocht en glycogeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *