light

De waarheid over light producten

Overal in de winkel zie je light producten staan. Je hebt light sauzen, light frisdrank en zelfs (hoe gek het ook mag klinken) light-rookworst. Ze zorgen ervoor dat je minder dik wordt en zijn een “gezondere” keuze volgens het vinkje. Wat is er nou eigenlijk waar over light producten?

Light producten algemeen

Producten die light zijn, bevatten minder kcal dan de normale variant van het product. Ze bevatten dus minder energie en zorgen er ook voor dat je minder snel aankomt. Toch smaken veel van deze producten niet slecht, maar hoe kan dat dan zonder de extra suiker en/of vet? Bij de meeste light producten is een deel van het vet vervangen door suiker. De suikers worden op hun beurt weer geheel of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen. Deze zorgen voor de smaak en zoetigheid van het product.

33% minder vet/suiker dan de reguliere versie!

Zulk soort zinnen lees je vaak op de producten en zie je op de tv. Die zin is inderdaad waar, maar het aantal kcal verschilt meestal heel erg weinig! Pringles light bevatten 470 kcal per 100 g en Pringles original 545. Het aantal kcal scheelt maar 14% per 100g! Bij Lay’s is dit 11% en ga zo maar door. Als je dus meer van deze light chips eet, heb je nog meer kcal binnen dan dat je een iets kleinere hoeveelheid normale chips eet! Er zitten wel betere vetten in de light versies van chips daarentegen.

Zoetstoffen

Zoetstof leveren geen energie en zijn vele malen zoeter dan suiker. Dit zorgt dus voor de zoetigheid van light frisdrank bijvoorbeeld. Ze hebben ook bijwerkingen bij overmatig gebruik, bijvoorbeeld diarree. Ook hebben veel mensen light frisdranken gerelateerd aan depressies en je schijnt een grotere kans opeen depressie te hebben bij veel consumptie van light frisdranken. Hoe dit kan en of dit echt waar is, is nog niet vastgesteld.
In 2005 heeft een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vastgesteld dat 96% van de producten die zoetstoffen bevatten de toegestane dosis niet overschrijden. Bij combinatie van meerdere light producten kan het dus wel. Er gaan veel verhalen rond dat zoetstoffen zeer slecht voor je zijn en dat bijvoorbeeld aspartaam kankerverwekkend is. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft in 2006 bevestigd dat er geen reden is om de toegestane dosis te verminderen. Het Voedingscentrum en andere instanties beschouwen aspartaam als volledig veilig.

Kan ik dan alle light producten in overvloed consumeren?

Één van de zeer weinige producten die echt 0 kcal bevatten, zijn light frisdranken. Deze zou je in theorie (als aspartaam inderdaad volledig veilig is) dus in overvloede kunnen consumeren. In andere producten, zoals bijvoorbeeld light rookworst, zitten wel nog gewoon een redelijk aantal vetten en bevat evengoed een redelijk aantal calorieën. Deze kun je dus niet in overvloede eten en dat is misschien misleidend, omdat het de naam light draagt.
Er zijn echter meerdere onderzoeken die aan hebben getoond dat zoetstoffen zorgen voor een insulinepiek, wat leidt tot een daling van het bloedsuikergehalte. Dit leidt weer tot honger en hierdoor ga je weer meer eten. Je kunt nu weer dranken met zoetstoffen consumeren om de honger te stillen, maar dit leidt weer tot meer honger. Een soort vicieuze cirkel dus. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *