Leg adductor

De leg adductor: de grootste misleiding in de sportschool gericht op vrouwen

Je ziet hem in bijna iedere sportschool, de leg adductor. Een apparaat dat veelal gebruikt wordt door vrouwen, maar ook af en toe een enkeling onder de mannen. Met de leg adductor train je je heupen en je zou dus ook verwachten dat je hier dunnere heupen door krijgt. Nou, niet dus.

Er werd mij door iemand gevraagd of ik een trainingsschema voor haar kon maken. Nou prima, dus ik een fullbody trainingsschema opstellen gebaseerd op de grote drie (bench press, squats en deadlift). Krijg ik ineens de vraag “En mijn heupen dan?!”, wat ik nogal een verbazingwekkende vraag vond aangezien ik nog nooit van iemand heb gehoord die zijn of haar heupen isoleert met trainen. Toen schoot me ineens de leg adductor te binnen en ja hoor zij was één van die misleidde vrouwen die denken (of waarschijnlijk voorgeschoteld hebben gekregen door instructeurs) dat de leg adductor zal zorgen voor dunnere heupen.

Waarom de leg adductor nutteloos is

Ten eerste: Plaatselijke vetverbranding is onmogelijk. Het trainen van je heupen zal dus niet zorgen voor minder vet op je heupen en ook niet de vetverbranding op je heupen stimuleren.
Het ontwerp van deze apparaten is daarnaast nog eens zo slecht dat je geen volledige ROM (Range Of Motion) uitvoert en het spreiden van je benen op deze manier is helemaal geen natuurlijke beweging, tenminste voor mij niet.
Hierdoor worden de spieren in je benen door de adductor minimaal gestimuleerd, waardoor er nauwelijks tot helemaal geen hypertrofie (spiergroei) optreedt. Er zijn tal van oefeningen en apparaten die de beenspieren beter aanspreken. Dit is onder andere de eerder genoemde squat, maar ook bijvoorbeeld de leg press en lunges.

Kortom: vergeet de leg/hip adductor en doe een oefening als de squat, dan zul je pas resultaat zien.

Meer info over krachttraining voor vrouwen vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *