deadlift

De Deadlift: Tips & Tricks!

We zijn alweer aangekomen bij de laatste van “de grote drie”, namelijk de Deadlift. Dit is een super oefening voor je rug, mits zeer goed uitgevoerd, techniek is bij elke oefening zeer belangrijk, maar dit geldt voor de Deadlift als geen ander! 

Deadlift algemeen + voorbereiding

1. Zorg dat de stang over het midden van de voet ligt. Niet te dicht tegen je schenen en niet te dicht bij je tenen. Iets smaller dan schouderbreedte gaan staan, dit om je armen wat bewegingsruimte te geven.
2. Pak de stang vast op de “overhand” manier. Dit houdt in dat je vuisten naar de grond wijzen als het waren, wanneer je de stang vast hebt.
3. Zak door je knieën totdat je schenen de stang raken en je schouderbladen zich boven de stang bevinden (vooroverbuigen dus) .
4. Borst naar voren en je hoofd in lijn met de rest van je lichaam. Zorg ervoor dat je schouderbladen niet tegen elkaar aan gedrukt zijn, zoals bij de squat. Los en laag.
5. Nu trek je de stang langs je schenen en benen omhoog tot je heupen en knieën op slot staan. Niet achterover leunen op het einde!
6. Na het trekken leg je de stang neer door eerst je heupen naar achter te bewegen en pas je knieën te buigen als ze de stang zich op kniehoogte bevindt. Doe je dit ervoor, dan raakt de stang je knieën en dat zorgt voor onnodige pijn.

Goed filmpje over de startpositie van de deadlift:

Veelgemaakte fouten

De stang niet de grond laten raken na elke herhaling
Dit is geen super erge fout, maar het betekent wel dat je geen volledige herhalingen uitvoert. Het heet de DEADlift, dus zorg dat het gewicht “dood” ligt na elke herhaling!  

Niet met je schouders “rollen” wanneer je heupen en knieën op slot staan
Dit zorgt voor schouderproblemen en moet je ten alle tijden voorkomen. Zorg ervoor dat je schouders gewoon hangen en laag zijn. Als je je trapezius wil trainen, doe dan shrugs, maar vermijdt dit!  

Zorg voor schoenen met platte zolen of deadlift op blote voeten!
Dit is erg belangrijk, want het kan je hele techniek verpesten en je balans laten verliezen. Géén gelgevulde zolen bijvoorbeeld. All-stars of goedkope aftrekstels daarvan zijn prima!
Deadlift altijd met een rechte onderrug, nooit overstrekken wanneer de oefening klaar is, de stang dicht bij je lichaam houden en niet je heupen/hamstrings gebruiken tijdens de deadlift zijn allemaal redenen waarom je misschien last van je onderrug hebt! Zorg dat je techniek GOED is voor je met zwaardere gewichten begint!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *