brosciencephd-meme-generator-certified-p-h-d-brosciencology-f0295b

Broscience deel 1

“Train met hoog volume tijdens je cut bro, zo zul je meer vet verbranden, bro.” Eén van de typische voorbeelden van broscience. Voor sommige “bodybuilders” zijn deze theorieën de absolute waarheid en hun ongelijk proberen te bewijzen is bijna onmogelijk. Het zit er zo ver ingestampt dat het er niet meer uit te krijgen is.

EKV Verhoudingen
Misschien wel één van de vaakst verkondigde onzintheorieën in de hele bodybuilding wereld, EKV (macro’s) verhoudingen. Ikzelf ben hier op het begin ook bijna ingetrapt, omdat het er bij sommige mensen zo ver zit ingestampt dat het er niet meer uit te krijgen is en zij dit iedereen proberen aan te smeren.
De theorie luidt als volgt: Je zou je eiwitten, koolhydraten en vetten in een bepaalde verhouding moeten hebben in je schema. Tijdens de cut zou dit 40/40/20 zijn en in de bulk 30/50/20. Dit is grote onzin natuurlijk, want het is veel logischer om je macro’s aan te passen aan je lichaamsgewicht, zodat je lichaam ook echt binnenkrijgt wat het nodig heeft. Dus: +/- 2g eiwit en +/- 1g vet per kg lichaamsgewicht en de rest opvullen met koolhydraten.

Geen creatine tijdens de cut
Er wordt door sommige mensen beweerd dat creatine je cut zou tegenwerken. Ook dit is natuurlijk weer grote onzin. Creatine zorgt voor meer kracht, wat onmisbaar is tijdens de cut. Oke, je houdt wat extra vocht vast waardoor je zwaarder bent, maar dit vocht wordt in je spieren opgeslagen, waardoor je juist wat groter lijkt. Gewoon creatine gebruiken in de cut dus.

High-rep trainen tijdens de cut
Veel herhalingen zouden zorgen voor een hogere vetverbranding, ideaal dus tijdens de cut zou je denken. Nou, niet dus. Veel herhalingen zorgen ervoor dat je spieren minder worden gestimuleerd en dus eerder worden afgebroken in een calorisch tekort. Gewoon op je gebruikelijke manier trainen dus tijdens de cut. 

Het is essentieel om minstens zes maaltijden per dag te eten
Dit is wellicht een prima hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met het eten van grote hoeveelheden per dag, maar minder dan zes maaltijden per dag eten zal niet ten koste gaan van je gains. Voor sommige mensen is het juist aan te raden minder vaak, maar wel grotere maaltijden te eten. Dit zorgt voor meer verzadiging en zo heb je minder honger over de hele dag.
Een andere theorie is dat dit je stofwisseling zou bevorderen. Hier is geen enkel bewijs voor en het is ook compleet onlogisch.

Suiker na de training bevordert spiergroei
Ook weer iets wat er bij veel mensen gewoon ingestampt zit. De theorie is dat je door de suiker een insulinepiek creëert en hierdoor je spierglycogeen snel bijvult. En waar gebruik je spierglycogeen voor? Juist, energie voor tijdens de training. Hier heb je dus absoluut niets aan na je training. Neem gewoon wat extra suiker voor je training.

Als je niet clean eet word je sneller dik/vet
Je wordt dik van een kcal overschot, niet van ongezond eten. Of je nou elke dag vijf pizza’s eet van 600kcal per stuk of 3000kcal aan droge rijst, je zult evenveel aankomen of afvallen. Er kleven echter wel talloze nadelen aan het niet clean eten, zoals meer honger, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Wordt vervolgd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *