blessure

Blessures: Hoe het beste voorkomen?

Je hebt er misschien zelf ooit wel last van gehad of ziet ongetwijfeld anderen die er last van hebben of hebben gehad. Ik heb het over blessures. De kwelgeesten die ervoor zorgen dat je er weken/maanden uit ligt. Ze liggen altijd op de loer en daarom is het belangrijk om voor een paar dingen te zorgen.

#1: Zorg ten alle tijden voor een goede warming-up!

Ga je benen trainen? Fiets of loop jezelf eerst een paar minuten warm en begin alvorens aan je warming-up setjes en daarna pas aan je werksetjes. Zorg dat je spieren goed doorbloed zijn en maak eerst alles even los voordat je begint te trainen.

#2: Let op die schouders!

Één van de meest voorkomende blessure is toch wel een schouderblessure. Er zijn veel soorten blessures en ze zorgen voor last bij meerdere spiergroepen, denk bijvoorbeeld aan je borst. Voordat je begint met je schouder/borst training moet je zorgen dat ze in ieder geval goed opgewarmd zijn en niet stijf. Een goede oefening die mij zelf erg helpt en ook voor meer flexibiliteit zorgt:

Pak de stok aan beide kanten helemaal aan het uiteinde vast en breng de stok met gestrekt armen langzaam over je hoofd. Doe dit elke keer en je zult zien dat het, net als op het filmpje, steeds beter gaat!

#3: Blijf gefocust tijdens je training!

Zorg dat je ten alle tijden je aandacht erbij hebt en dat je niet afgeleid raakt voordat je aan je werksets begint. Wanneer je je concentratie er niet goed bij kan houden, kan je ook het gewicht even tijdelijk verlagen.

#4: Ga niet oververmoeid trainen

Als je moe bent en je lichaam als gevolg daarvan ook weinig energie heeft, is de kans op blessures veel meer aanwezig. Slaap goed, rust goed uit en neem eventueel een beetje caffeïne voor de training of een pre-workout booster in het geval dat het écht even allemaal niet wil lukken.

#5: Form>gewicht

Als je merkt dat je form onder het gewicht lijdt, verlaag het gewicht dan. Je moet je ego even aan de kant zetten en in je hoofd houden dat gewicht niet altijd uitmaakt. Je wil immers geen blessure door een slechte form, toch?

#6: Laat het even nakijken

Heb je ondanks alle warming-up, goede forms en goede rust toch last van een blessure? Geef het eerst even rust en begin daarna weer rustig met trainen van die spiergroep. Nog niet over? Neem het zekere voor het onzekere en laat het even nakijken bij je huisarts, die verwijst je dan eventueel door.

Ten slotte even een filmpje van hoe je gegarandeerd WEL een blessure krijgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *