Vet

Vetten

Wanneer mensen zonder enige voorkennis gaan diëten/cutten zie je vaak dat zij zoveel mogelijk vetten gaan vermijden. Het is immers het vet waar je van af wilt komen. Dit is echter een verkeerde gedachtegang, omdat je lichaam vetten uit de voeding nodig heeft om te functioneren.

Wat zijn vetten?

Vetten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam en bestaan uit glycerol en vetzuren. Deze vetzuren zijn onmisbaar voor het in stand houden van bepaalde lichaamsfuncties ,voor celwanden en voor het immuunsysteem. Verder beschermt vetweefsel de organen en het lichaam tegen de kou. Ook is vet een drager van vitamine A.

De vetzuren zijn onder te verdelen in verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Onverzadigde vetzuren kunnen weer onderverdeeld worden in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren en in transvetzuren.

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren zijn de “slechte” vetten. Eén van de eigenschappen van verzadigd vet is dat het het gehalte aan “slecht” LDL-cholesterol in het bloed kan laten stijgen en het gehalte aan “goed” HDL-cholesterol kan laten dalen. Hierdoor kunnen bloedvaten dichtslibben door vetlaagjes die zich afzetten tegen bloedvatwanden. Hierdoor kan een hart- en/of herseninfarct ontstaan.
Verzadigde vet heeft als eigenschap dat het bij kamertemperatuur gestold is. Voorbeelden hiervan zijn: Boter, hard frituurvet, harde margarines enzovoort.

Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetzuren zijn de “goede” vetten. Eén van de eigenschappen van onverzadigd vet is dat het het gehalte aan LDL-cholesterol in het bloed kan laten dalen en het gehalte aan HDL-cholesterol in het bloed kan laten stijgen. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten dus weer geringer.
Onverzadigd vet heeft als eigenschap dat het bij kamertemperatuur vloeibaar is. Voorbeelden hiervan zijn: Olijfolie, zonnebloemolie, vloeibaar frituurvet enzovoort.

Onverzadigde vetzuren zijn onder te verdelen in enkelvoudig onverzadigde vetzuren (dat zijn onverzadigde vetzuren met één enkele dubbele binding), meervoudig onverzadigde vetzuren (onverzadigde vetzuren met meerdere dubbele bindingen) en in transvetzuren.

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn op hun beurt weer in te delen in omega-3-vetzuren, omega-6-vetzuren en omega-9-vetzuren.
Er zijn ook vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken, dat zijn de zogenaamde essentiële vetzuren. Dit zijn andere alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur, en linolzuur, een omega-6-vetzuur. Een bekende bron van alfa-linoleenzuur is lijnzaadolie, dat voor circa 57% uit alfa-linoleenzuur bestaat. Een bekende bron van linolzuur is zonnebloemolie, dat voor circa 65% uit linolzuur bestaat.

Transvetzuren zijn onverzadigde vetzuren die door hun afwijkende structuur dezelfde effecten hebben als verzadigde vetzuren. Transvetten verhogen dus net als verzadigde vetten het slechte LDL-cholesterol en verlagen het goede HDL-cholesterol.
Transvetzuur ontstaat door het harden van oliën tijdens de voedselproductie.
Transvetzuur komt voor in onder andere koekjes, gebak en voorgebakken friet.

Het effect van vetzuren op testosteron

Meerdere studies hebben aangetoond dat vetzuren een positieve invloed hebben op de T-spiegel (testosteron). Dit komt waarschijnlijk doordat de vetzuren het lichaam helpen bij de opname van cholesterol uit het bloed, wat de testosteronproductie verhoogt.

Waarom vetten nou belangrijk zijn

Uit bovenstaande tekst kun je opmaken dat vetten onmisbaar zijn in ieder voedingsschema, zonder kan je lichaam immers niet functioneren. Hier een korte samenvatting:

  • Onverzadigd vet verlaagt het “slechte” LDL-cholesterol
  • Onverzadigd vet verhoogt het “goede” HDL-cholesterol
  • Vetzuren zijn een drager van vitamine A
  • Vetzuren houden lichaamsfuncties, celwanden en het immuunsysteem in stand
  • Vetweefsel beschermt de organen en het lichaam tegen de kou
  • Verhoogde testosteronproductie

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *