Vetverbranding

10 Feiten over vetverbranding

Bij vetverbranding denken mensen vaak aan urenlange cardio sessies en zichzelf uithongeren. Het steek echter iets anders in elkaar dan dat.
Houd rekening met deze 10 feiten en je zult binnen een mum van tijd van dat overtollige vet af zijn.

1. Vet (permanent) verbranden gaat niet zo zeer om minder eten, maar vooral om het aanpassen van wat en wanneer je eet. Om effectief vet te verbranden hoef je maar zo’n 10-20% minder te eten dan je dagelijkse behoefte.

2. In rusttoestand verbrandt elke kilogram spiermassa 100 kcal per dag en zelfs meer wanneer je die dag hebt getraind. Elke kilogram vet verbrandt slechts 4kcal per dag! Daarom is het belangrijk dat je meer spiermassa hebt en minder vetmassa!

3. Koolhydraten zorgen voor de afgifte van insuline. Insuline is het hormoon dat vetopslag stimuleert. Snelle koolhydraten (suikers) zorgen voor een veel grotere insuline afgifte dan complexe koolhydraten. Naast het stimuleren van vetopslag zorgen snelle koolhydraten ook voor andere effecten als honger, moeheid en een lagere energie.

4. De vetverbranding verloopt efficiënter als je je voedselinname verspreidt over de gehele dag. Dit is een effectieve manier om je metabolisme op peil te houden. Het beste is om elke 2 tot 3 uur een (volwaardige) maaltijd te eten.

5. Elk voedingsschema en maaltijd MOET genoeg eiwitten bevatten. Dit is een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden. Een tekort aan eiwitten zorgt eerder voor afbraak van spieren dan voor vetverlies.

6. Een gemiddeld glas fruitsap heeft ongeveer dezelfde voedingswaarde als vijf stuks fruit. Fruitsappen hebben dus een extreem hoog aantal kcal! Probeer fruitsap te vermijden en eet gewoon fruit. Vers fruit is het beste, want hoe meer het rijpt hoe meer suiker het bevat.

7. Maaltijden hoeven niet te uitgebreid te zijn. Een maaltijd kan al bestaan uit een banaan en een eiwitshake!

8. Nadat je getraind hebt is het belangrijk om snel je eiwitvoorraden aan te vullen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld na je training een whey shake te nemen. Dit om spierafbraak tegen te gaan en ervoor te zorgen dat je spieren sneller herstellen.

9. Krachttraining is uitermate belangrijk. Probeer zo’n 3 tot 5 keer per week een vorm van krachttraining te doen. Zoals eerder gezegd: hoe meer spiermassa, hoe meer je verbrandt. Krachttraining stimuleert de vetverbranding nog meer.

10. Voor een efficiënte vetverbranding is het verstandig om 3 tot 6 keer per week een cardiosessie te houden. Na de krachttraining en in de ochtend zijn de beste momenten om dit te doen, omdat dan je glycogeen reserves laag zijn en je het meeste vet verbrandt. Probeer minimaal 20 minuten aan cardio te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *